Steenpuist medicijn

    Home / Steenpuist medicijn

Steenpuist medicijn

onlinedokter

Steenpuisten herkennen

Steenpuisten (of ook wel furunkels) worden veroorzaakt door een ontsteking in een haarzakje. Meestal wordt deze ontsteking veroorzaakt door een bacterie. Steenpuisten komen redelijk vaak voor, vooral bij mannen tussen de 15 en 29 jaar. Steenpuisten komen eigenlijk alleen voor op delen die behaard zijn. Dit zijn de liezen, de billen, het hoofd, de oksels en het hoofd. Ook op het gezicht kunnen steenpuisten voorkomen.

Een steenpuist kun je herkennen aan het steeds rijper worden. Aan het begin is de steenpuist een harde, rode bult die vaak warm is. Later wordt hij steeds rijper en wordt de bult groter. Na een tijdje ontstaat er in het midden van de steenpuist een zwarte punt, die meestal pijn doet. Als de steenpuist helemaal rijp is, knapt hij open en komt er pus uit. Op dit moment is hygiëne erg belangrijk, anders zullen er nieuwe steenpuisten op andere plaatsen van het lichaam ontstaan. Ook handdoeken moeten niet verwisseld worden, anders zullen huisgenoten ook steenpuisten krijgen.

Steenpuisten besmettelijk

Helaas zijn steenpuisten besmettelijk. Het pus dat uit een steenpuist komt kan namelijk een nieuwe steenpuist veroorzaken, ergens ander op je lichaam, maar ook bij andere mensen. Hygiëne is dus heel belangrijk als je een steenpuist hebt.

Medicijnen bij steenpuisten

Bijna nooit is het nodig om medicijnen te nemen, toch kan het soms nuttig zijn. Medicijnen bij steenpuisten zijn nuttig als je ziek wordt van de steenpuist. Medicijnen kunnen bijvoorbeeld goed werken tegen koorts bij steenpuisten. Wanneer de steenpuisten op de bovenlip of op de neus zit, is het verstandig om ook medicijnen te gebruiken. Heb jij last van één van deze problemen? Plan dan even een bezoekje in met de huisarts, hij zal medicijnen voorschrijven.

onlinedokter

Antibiotica tegen steenpuisten

Antibiotica werkt goed tegen steenpuisten. Het is belangrijk dat een antibioticakuur altijd afgemaakt wordt.

Als je een steenpuist hebt en je extra vatbaar bent voor infecties van stafylokokken, zal de huisarts eerder antibioticum voorschrijven.

Een geschikte antibioticum voor op de huid is Fucidin. Je kunt Fucidin goedkoop krijgen, inclusief doktersconsult, op dokteronline.com.