Steenpuist oorzaken

    Home / Steenpuist oorzaken

Steenpuist oorzaken

Steenpuisten worden veroorzaakt door een ontsteking in het haarzakje, veroorzaakt door een bacterie. ?Het is niet precies duidelijk welke factoren allemaal een invloed hebben op het ontstaan van steenpuisten, toch zijn er een aantal onderzoeken uitgevoerd. Bepaalde voeding en zou ze veroorzaken. Op deze pagina lees je alles over de oorzaken van de steenpuist.

Oorzaak voeding

Steenpuisten kunnen veroorzaakt worden door voeding, laat onderzoek zien. Door minder vlees, vette producten en producten met meel te eten, zou je de kans kunnen verkleinen. Een gezonde levensstijl zal bijdragen aan een sneller herstel van steenpuisten.

Steenpuist door fietsen

Schurende kleding kan, tijdens het fietsen, steenpuisten veroorzaken. Doordat het achterwerk tijdens het fietsen langs een zadel schuurt, kunnen er steenpuisten ontstaan. Hiermee doorfietsen kan pijnlijk zijn. Op deze website lees je alles over het behandelen van een steenpuist.

Stafylococcus

De stafylococcus is een bacterie die op een deel van de Nederlanders continu op de huid leeft. Bijna iedereen draagt de bacterie weleens met zich mee, meestal is dat geen probleem. Mensen merken vaak niet dat ze de bacterie dragen, toch is dat een probleem voor sommigen. Een aantal mensen kan namelijk steenpuisten krijgen van de stafylococcus. Omdat veel mensen de bacterie dragen, is de kans groot dat je de bacterie dus meerdere keren krijgt. Je kunt bovendien jezelf besmetten, waardoor je op meerdere plaatsen van je lichaam last krijgt van steenpuisten.

onlinedokter

Steenpuist besmetten

Wanneer steenpuisten helemaal rijp zijn, barsten ze open. Het pus dat uit de steenpuisten komt, komt op andere plaatsen van het lichaam terecht waar het weer een nieuwe ontsteking kan veroorzaken. Niet alleen uit het pus kunnen nieuwe ontstekingen ontstaan. Speeksel kan de bacterie ook overdragen. Kortom: steenpuisten zijn erg besmettelijk.

Steenpuisten voorkomen

Steenpuisten kunnen nooit helemaal voorkomen worden. Wel kun je een aantal dingen doen om de kans te verkleinen dat je steenpuisten krijgt.

De kans op steenpuisten wordt vergroot door schurende en strakke kleding. Om steenpuisten te voorkomen, is het aan te raden om lossere kleding te dragen die bovendien niet schuurt. Daarnaast is het belangrijk om niet aan de steenpuisten te zitten. Je verspreid dan de bacteriƫn naar andere plaatsen van je lichaam, daardoor kun je op verschillende plaatsen steenpuisten krijgen. Niet zo prettig!

Steenpuist litteken

Het kan helaas gebeuren dat steenpuisten littekens achterlaten. Meestal is dat niet het geval. Wanneer je hygiƫnisch blijft en bovendien niet aan je steenpuisten zit, is er vaak niets aan de hand. Je steenpuist rijpt dan vanzelf en knapt ook vanzelf open. Het pus kan weggehaald worden zonder problemen.