Steenpuisten werden vroeger veel gebruikt tegen steenpuisten. Vandaag de dag wordt er veel minder gebruik gemaakt van deze methode, het zou namelijk niet goed werken. Steenpuisten kunnen echter nog prima worden verhelpen. Trekzalf verweekt de huid, daardoor gaat de steenpuist eerder open. In de meeste trekzalf zit lood. Zoals je waarschijnlijk wel weet is lood erg slecht voor het milieu, daarom is het uit de markt gehaald. De trekzalven die vandaag de dag in de drogisten en apotheken te koop zijn bevatten teer in plaats van lood. Teer werkt niet goed tegen steenpuisten, daarom zijn de moderne trekzalven niet goed tegen steenpuisten.
Trekzalf werkt dus helaas niet goed tegen steenpuisten, maar wat kun je dan wel gebruiken in plaats van trekzalf? Wellicht kun je nog ergens trekzalf met jood verkrijgen, anders is betadine jodium een goed alternatief. Deze zalf versoepelt, net zoals trekzalf, de huid rondom de steenpuist. Hierdoor gaat de steenpuist eerder en verdwijnt je steenpuist sneller. Betadine jodium is gewoon te koop in de drogist, je hebt hier geen recept voor nodig.
Misschien ben je bang dat er iets mis is met je steenpuist. Steenpuisten zijn meestal niet gevaarlijk, wel kunnen er een aantal vervelende problemen ontstaan. De lymfebanen en lymfeklieren kunnen ontsteken, dit brengt pijn met zich mee. Daarnaast is het mogelijk dat je een bloedvergiftiging krijgt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om niet aan je steenpuisten te zitten. Als je dat wel doet met vieze vingers, breng je allerlei bacteriën je bloedbaan in. Als laatste kun je ook koorts en andere ziekteverschijnselen krijgen.
Steenpuisten zijn heel besmettelijk, de pus die uit een steenpuist komt zit namelijk vol met bacteriën. Deze bacteriën kunnen nieuwe steenpuisten veroorzaken, bij andere mensen, maar ook op andere plaatsen op je lichaam. Het is daarom altijd belangrijk om erg hygiënisch te werk gegaan als je steenpuisten hebt.