Steenpuist uitknijpen

    Home / Steenpuist uitknijpen

Steenpuist uitknijpen

Wanneer puistjes rijp zijn, kun je ze gemakkelijk uitknijpen. Het pus komt er dan al snel uit en vaak ben je dan van het puistje af. Bij steenpuisten werkt dat helaas heel anders. Puistjes zijn vaak snel rijp, bij steenpuisten is dat niet het geval. Pas als er een gele kop op de steenpuist zit, is de puist rijp. Dit kan veel langer duren. Wanneer je toch de steenpuist gaat proberen uit te knijpen voordat hij rijp is, vererger je de problemen. De steenpuist kan bijvoorbeeld gaan ontsteken.

Een steenpuist zal in bijna alle gevallen vanzelf pus afstoten en genezen. Het is daarom niet nodig (en niet verstandig) om zelf een steenpuist uit te knijpen. Steenpuisten moet men niet verwarren met normale puistjes of pukkels. Om te zien of jouw puist ook een steenpuist is, verwijzen we je graag door naar de pagina over steenpuisten.

onlinedokter

Waarom niet zelf steenpuisten uitknijpen

Maar in enkele gevallen is het slim om een steenpuist uit te knijpen. Het zelf uitknijpen van een steenpuist kan namelijk een aantal schadelijke gevolgen hebben:

  • ontsteking; als je niet goed de steenpuist uitknijpt.
  • infectie; als je niet hygiĆ«nisch te werk gaat kun je een infectie overbrengen op de steenpuist.
  • littekenvorming; wanneer je ervoor kiest om zelf je steenpuist uit te knijpen is de kans aanzienlijk dat er een ontsteking ontstaat doordat je de huid beschadigd.

Het bovenstaande lat zien waarom in de meeste gevallen het uitknijpen van steenpuisten zeer af te raden is.

Steenpuist uitknijpen filmpje

Als je toch besluit om je steenpuist uit te knijpen, moet je hygiĆ«nisch te werk gaan. Wanneer dit niet gebeurd, is de kans op een infectie groot. Hieronder kun je een filmpje bekijken waarbij een doktersassistent een steenpuist ‘uitknijpt’ en verbindt. Zoals al eerder vermeld, het is niet aan te raden om zelf steenpuisten uit te knijpen. Als je last van de steenpuist hebt, kun je een afspraak met de dokter maken. Nog gemakkelijker is een afspraak maken met de online dokter.

Steenpuist verhelpen

Steenpuisten uitknijpen is dus vaak niet verstandig, maar wat kun je wel doen om je steenpuist te verhelpen? Deze website is ingericht om die vraag te beantwoorden. Er zijn een aantal mogelijkheden en methodes die allemaal hun voordelen hebben. Klik in het menu op de methode van verhelpen die jou het meeste aanspreekt. Wij helpen je van je steenpuisten af!