Steenpuist voorkomen

    Home / Steenpuist voorkomen

Steenpuist voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dat weet iedereen. Niemand wil steenpuisten, om te voorkomen dat ook jij ze krijgt, kun je onderstaande tips volgen. Helaas garanderen ze niet dat je geen steenpuisten zult krijgen, maar het verkleint de kans wel aanzienlijk. Bovendien zijn alle tips niet schadelijk en alleen maar goed voor de gezondheid. Het kan dus helemaal geen kwaad om deze tips te volgen, wellicht kun je steenpuisten voorkomen.

Steenpuisten voorkomen tips

Stafylokokken zijn de oorzaak van steenpuisten. Iedereen draagt de bacterie weleens met zich mee, dat kan niet kwaad. Wanneer een huid vies en beschadigd is, is de kans veel groter dat een stafylokok de huid kan binnendringen en een infectie kan veroorzaken in een haarzakje. Om steenpuisten te voorkomen, is een goede hygiëne daarom ontzettend belangrijk.

Een aantal hygiëne tips:

  • Zorg voor korte nagels.
  • Raak de steenpuisten niet aan, hiermee voorkom je besmetting op andere plaatsen van het lichaam. Je voorkomt dus het ontstaan van nieuwe steenpuisten.
  • Als kleding schuurt met de huid, wordt de kans ook vergroot. Bij schuring ontstaan telkens kleine huidbeschadigingen, die ervoor kunnen zorgen dat een stafylokok binnen kan dringen Dat is ook de reden waarom sommige fietsers last hebben van steenpuisten. Draag dus minder schurende kleding.
  • Wanneer iemand in je naaste omgeving steenpuisten heeft, let dan extra goed op. Aanraking van een steenpuist kan al een nieuwe steenpuist veroorzaken. Gebruik daarom ook geen handdoek van iemand anders.
  • Maak de huid regelmatig schoon. Wanneer je een schone, onbeschadigde huid hebt, verklein je de kans op steenpuisten aanzienlijk.

Steenpuist voeding

Bij het voorkomen van steenpuisten, speelt de weerstand een belangrijke rol. Bij een zwakke weerstand zal het lichaam minder snel zichzelf af kunnen weren van de bacterie. En zoals je waarschijnlijk wel weet: voeding is één van de belangrijkste factoren in de weerstand. Als je gezond eet, verklein je de kans op steenpuisten en bovendien een heleboel andere aandoeningen. Naast gezond eten, is genoeg slaap ook belangrijk voor een goede weerstand.